vrste savn

Vrste savn, katera je najprimernejša za vas?

Za zdravje in dobro počutje nista pomembna le zdrava prehrana in zadostna količina telesne vadbe, ampak tudi pravilna in predvsem kakovostna nega telesa, med katero spada tudi savnanje. Različne vrste savn pomagajo čistiti telo, kar blagodejno vplivajo na dobro počutje. V osnovi savne ločimo v tri kategorije: suho, parno in infrardečo, a obstajajo še številne druge različice. Katero savno izbrati, da boste izpolnili želje in kar najbolj podprli potrebe telesa?

Vrste savn – suhe savne

Zanje je značilna relativno nizka vlažnost zraka do največ 70 %, temperatura pa se giblje od 50 °C do 120 °C.

  • Najbolj znana predstavnica suhe savne je finska savna, ki je poznana že več kot 1000 let. V finski savni je telo izpostavljeno visokim temperaturam zraka in nizki vlažnosti, v zaprtem izoliranem lesenem prostoru. Primerna je predvsem za zdrave ljudi, saj se telo se močno poti, kar spodbuja krvni obtok, krepi ožilje, pospešuje presnovo, poleg tega pa še sprošča mišice in blaži stres.
  • Bioenergetska savna je podobna Finski, le da ima dodane elemente naravnih kristalov in mineralov, ki so v savni prisotni kot središčni kamni, kompozicija več kristalov v steni, na tleh, ali pa v obliki luči, kar pripomore k maksimalnemu valovanju naravnih energij na telo.
  • Solna savna ima obložene stene in tla s soljo in je primerna predvsem za ljudi s kroničnimi težavami dihal, primerna je tudi za otroke.
  • Zeliščna savna je kombinacija finske in parne savne, saj se ji lahko dodajo eterična olja in zelišča, kar popestri samo savnanje. Primerna je za vse, ki težje prenašajo visoke temperature, imajo težave z dihali in pa seveda za tiste, ki si želijo aromaterapije in inhaliranje toplega zraka različnih zelišč. Zmerne temperature vplivajo na povečano delovanje žlez, posledično na znojenje in izločanje strupov iz telesa.

 

Vrste savn – parne savne

Za te vrste savn je značilna nekoliko nižja temperatura in višja vlažnost v primerjavi s suhimi savnami. So pa stene v parnih savnah običajno obložene s čudovitimi mozaiki.

  • Za parno oz turško savno je značilna temperatura zraka približno 50 °C, vlažnost pa 100 %, zato se na koži naredi tanek sloj vlage, ki preprečuje izhlapevanje vode iz telesa. Posledično krepi krvni obtok in ožilje, blagodejno vpliva tudi na dihala, sprosti napetosti v mišicah, stres in uravnava krvni tlak. Izboljša splošno duševno stanje in deluje pomlajevalno.
  • Turška oz. arabska kopel je znana po posebnem obredu, ki se začne s temeljitim čiščenjem in masažo obraza. Sledi prva faza potenja v ogrevanih “sedežih”, ki mu sledi potilni sprehod po vročih kamnih in masažno drgnjenje z milom. Obred se zaključi z oblivanjem s hladno vodo. Para med obredom odpre pore, da se koža na naraven način sčisti in postane gladka ter nežna.
  • Blatna savna oz. kopel je videti tako, da vsak posameznik sedi v svojem “sedežu”, kjer si s pomočjo različnih blatnih oblog očisti kožo. Aktivne sestavine v oblogah se vpijejo globoko v kožo, kar pripomore k boljši prekrvavitvi, napeti in zdravi koži.

Vrste savn – infrardeča savna

Ta vrsta savne je vse bolj priljubljena med uporabniki, saj je najbolj primerna za osebe, ki težko prenašajo visoke temperature in tudi za tiste, ki se morajo zaradi različnih zdravstvenih težav izogibati drugim savnam. Zanjo je značilna temperatura med 40 in 60 °C ter vlažnost okrog 45 %. Energija infrardečih žarkov, ki se uporabljajo v savni, prodrejo do 5 cm globoko, tudi v notranje organe. Telo se nanje odzove s pospešenim srčnim utripom in pretokom krvi, kar še pospeši izločanje strupov. Spodbuja presnovo in omejuje razmnoževanje bakterij in virusov.

Ne glede na to, za katere vrste savn se boste odločili, da jih preizkusite ali uporabljate daljše časovno obdobje, ne pozabite v času savnanja uživati in se sprostiti.

VEDNO SMO VAM NA VOLJO

Veseli vas bomo v naši pisarni po predhodnem dogovoru ob delavnikih od 10.00 do 17.00 ure. Če imate kakršna koli vprašanja ali poslovne ponudbe, prosim, izpolnite spodnji obrazec. Običajno odgovorimo tekom delavnika.

Pristaniška ulica 39, 6000, Koper
Capodistria, Slovenija

Sledi nam na Facebooku in Instagramu

© Copyright MENIK GLOB, STORITVE IN TRGOVINA, D.O.O. 2020 | Vse cene na spletnem mestu z DDV | Izdelava spletne strani: Artyom Ismagilov