savna temperatura

Savna temperatura za pregreto telo

Jesen že trka na naša vrata, kar dokazujejo tudi nižje jutranje temperatura, povečana vlaga v zraku ter krajši dnevi. Če smo se še nedavno razvajali v dnevni svetlobi pozno v noč, se je to hitro spremenilo in dan se zdaj hitro prevesi v noč. S prihajajočimi zimskimi meseci pa vse to postane le še bolj opazno. V upanju na boljše počutje in pregreto telo ljudje pogosto pomislimo tudi na izraz savna. Temperatura, ki jo savna proizvaja, pa nas razvaja že v samem imenu.

Kaj je savna?

Z izrazom savna običajno poimenujemo majhne prostore, v katerih so temperature visoke in dosegajo med 65°C in 90°C. Od tod tudi pogost izraz »savna temperatura« s katerim zlasti v vročih poletnih mesecih opredelimo visoke temperature ozračja, zaradi katerih se »savnamo«, t.j. znojimo.

Savne so običajno prostori, ki jih definirajo lesene stene, vključujejo pa lahko tudi kamne, ki absorbirajo in oddajo toploto. Polivanje vode po teh kamnih v prostoru ustvari meglico, v kateri mnogi uporabniki še dodatno uživajo in dosežejo »savna temperatura« učinek. Če voda, ki jo uporabnik polije po kamnih vključuje zelišča pa dosežemo še dodatne aromaterapevtske učinke.

Koristni učinki savne

Uporabe savn se pogosto povezuje tudi s koristnimi vplivi na zdravje, ki vključuje razstrupljanje telesa, povečanje presnove, izgubo telesne mase, povečanje cirkulacije krvi ter izboljšanje srčno-žilnega sistema(vključno s preprečevanjem pojava srčnega infarkta), izboljšanje imunskega delovanja, spanja, nadzora stresa, učinki uporabe savne pa naj bi ugodno vplivali tudi na preprečevanje staranja. Prav zaradi tega se uporaba savne priporoča različnim uporabnikom.

In od kod izvirajo koristni učinki savne? Skrivnost je v znojenju, ki so ga kot terapijo uporabljali že Maji, zlasti popularna pa je uporaba savne na Finskem, kjer savne uporabljajo že več tisoč let.

Obisk savne

Obisk savne je torej koristen predvsem z vidika zdravju koristnih učinkov, pri čemer je potrebno poudariti, da so na voljo različne oblike savn, čeprav najpogosteje ob besedi savna pomislimo na finsko savno. Savne se med seboj razlikujejo v maksimalni temperaturi, ki jo lahko dosežemo, različen je tudi čas in način segrevanja prostora.

Običajna savna temperatura ne presega 90°C (to temperaturo dosega finska savna, ostale vrste nižje, npr. infrardeča 38 – 65,5°C), čeprav lahko to temperaturo v nekaterih evropskih državah tudi presežejo (71 – 104,5°C). Čeprav se včasih zdi, da boste s tem povečali koristne učinke na zdravje, to ni nujno tako. Telo se namreč  pri višjih temperaturah še hitreje pregreje, ob visoki vlagi pa uporabniki pogosto doživijo negativne učinke na zdravje. In še zanimivost. Najvišja savna temperatura, ki jo človek preživel naj bi bila kar 127°C!

Obisku savne (vrsta savne pri tem ni pomembna) namenite svoj čas, pri čemer se priporoča, da ste znotraj savne 15 do 20 minut, pred in po obisku pa obvezno zaužijte tekočino. Ta naj ne vključuje alkohola, saj slednji deluje kot diuretik. Dehidracija pa ob uporabi alkohola predstavlja pogosto stanje, ki ga lahko povzroči savna. Temperatura prostora je namreč visoka, zato se bolj potimo in hitreje izgubljamo tekočino iz telesa. Ob pojavu znakov, kot so občutki pregorelosti, omotice, slabosti na svoje stanje takoj opozorite druge ter prostor savne nemudoma zapustite.

Izbira savne

Savne se med seboj razlikujejo glede na temperaturo, ki jo dosežejo. Kljub pestri ponudbi, se je potrebno zavedati, da koristne učinke savne dosežete pri vseh vrstah savne. Pri izbiri savne zase pa poslušajte svoje telo – najprimernejša je tista vrsta savne po kateri se dobro počutite. Dobro počutje pa je najpogosteje posledica ustreznega razmerja temperature in vlage v kateri poteka savnanje.

Savna za eno ali dve osebi

Med osrednje negativne lastnosti uporabe večjih savn (npr. v termah), zagotovo sodi odsotnost občutka intime, saj si prostor običajno delite z neznanci. Prav zato so velika pridobitev na trgu ponudbe savn tudi posebno oblikovane savne. Gre za t. i. cedrov sod, ki si ga lahko enostavno omislite tudi doma. Tako bo »savna temperatura« pri vas doma prisotna vsak dan, pri čemer seveda z njeno uporabo ne pretiravajte in si vmes vzemite odmore za počitek na hladnem. Med pozitivne lastnosti take savne sodi tudi dejstvo, da je temperaturni režim teh savn nižji (42 – 45°C), zaradi česar je domača uporaba še varnejša.

VEDNO SMO VAM NA VOLJO

Veseli vas bomo v naši pisarni po predhodnem dogovoru ob delavnikih od 10.00 do 17.00 ure. Če imate kakršna koli vprašanja ali poslovne ponudbe, prosim, izpolnite spodnji obrazec. Običajno odgovorimo tekom delavnika.

Pristaniška ulica 39, 6000, Koper
Capodistria, Slovenija

Sledi nam na Facebooku in Instagramu

© Copyright MENIK GLOB, STORITVE IN TRGOVINA, D.O.O. 2020 | Vse cene na spletnem mestu z DDV | Izdelava spletne strani: Artyom Ismagilov